Берза, берзи денес
Акции на 71229 компании во реално време.
Берза, берзи денес

Берзански цитати

Берзански цитати онлајн

Берза цитати историја

Капитализација на берзата

Берза Дивиденда

Добивка од акции на компанијата

Финансиски извештаи

Рејтинг акции на компании. Каде да инвестирате пари?

Историјат на цените на акциите Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos за 2014

Цена на акциитеFinanceira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал шема во 2014. Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos  Историја на вредност во Бразил Бразилски реал за 2014.
Додај во додатоци
Додадено во додатоци

Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos размена на акции во Бразил Бразилски реал  Цена историја, шема за 2014

Историјата на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos стапки се чува на страницата за секој период од 2014 година. Историјата на цената на акциите за кој било датум и за секоја година можете да ја најдете со нас. Целокупната историја на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos цената на акциите во Бразил Бразилски реал за секоја година. Историјата на цената на акциите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал од 2014 година до 2024 за секоја година. Бесплатна база на податоци на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos цена на акциите во Бразил Бразилски реал од 2014 година до 2024 преку Интернет сега.

Цитатите на акциите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos на 2014 година се сменија на -19.943%. Најниската цена на акциите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos на 2014 година изнесува 2.81 Бразил Бразилски реал. Најголемата вредност на акциите на CRIV4.SA на 2014 година изнесува 4.05 Бразил Бразилски реал.

Прикажи:
На

Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos Бразил Бразилски реал  Историја на вредност

Можете да ја видите историјата на промените во цената на акциите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos до Бразил Бразилски реал во текот на неколку години на табелата на оваа страница. График на историјата на цитатите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал од 2014 година на Интернет и бесплатно. Бесплатна графичка приказна за историјата на цената на акциите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал во текот на изминатата година. Можете да ја дознаете точната стапка Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos на табелата ако лебдите над избраниот датум. Поставете го во графиконот и видете ја точната Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos понуда на акции во Бразил Бразилски реал за избраната година.

 
Датум Курсот
Декември 2014 Од 2.81 На 3.39 BRL
Ноември 2014 Од 2.92 На 3.35 BRL
Октомври 2014 Од 3.24 На 3.4 BRL
Септември 2014 Од 3.3 На 3.6 BRL
Август 2014 Од 3.24 На 3.45 BRL
Јули 2014 Од 3.28 На 3.59 BRL
Јуни 2014 Од 3.27 На 3.74 BRL
мај 2014 Од 3.5 На 3.99 BRL
Април 2014 Од 3.7 На 4 BRL
Март 2014 Од 3.54 На 3.84 BRL
Февруари 2014 Од 3.46 На 3.9 BRL
Јануари 2014 Од 3.51 На 4.05 BRL

Цената на акциите Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos

Финансии Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos

Табелата со историја на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos цената на акциите може да ја видите од 2014 година на веб-страницата. Овие цени на акциите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал на табелата за секоја година се бесплатни овде. На оваа страница е креирана и табела преку интернет за историја на цитати на акции Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал за секоја година од 2014 година. Историјата на цената на акциите на секоја година со месеци е достапна со кликнување на врската на годината во табелата за историја на акции на акции. Цената на акциите може да ја видите на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал за секоја година и за секој месец. Кликнете на врската на годината.

Промената во цената на акциите во текот на долг временски период е јасно видлива на нашата страница за историјата на цената на акциите. Подемот и падот на акциите Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал од 2014 година. Долгорочната динамика на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во Бразил Бразилски реал повеќе од една деценија е можно да се процени на оваа страница. Изберете различна валута наместо Бразил Бразилски реал за да ја дознаете историјата на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos во оваа валута.

Во нашата база на податоци можете да ја видите историјата на кој било берзански акции во која било валута изминатите години. Бесплатна историја на понуди на сите акции котирани акции во текот на изминатите 5 години во овој дел од веб-страницата allstockstoday.com Акции на акции во минатото, за секоја година. Историјата на Financeira Alfa S.A. - Crédito, Financiamento e Investimentos цената на акциите за која било избрана година е достапна бесплатно ако кликнете на врската на годината во табелата за историја на понуда.